Localitate încărcată de istorie, unde fiecare deal, movilă, vale, stradă, clădire, cramă, beci, moşie sau lăcaş de cult are povestea sa, Odobeştiul este oraşul fondat de 7 bătrâni, pe colinele care străjuiesc Milcovul, în amonte de Focşanii Moldovei
Oraşul unde beciurile şi cramele formează un fascinant labirint subteran a fost imortalizat de scriitori, iar acţiunea celebrului roman «Viaţa la ţară» a vrânceanului Duiliu Zamfirescu se desfăşoară la doi paşi de Odobeşti, peste Milcov, scriitorul fiind unul din podgorenii de frunte ai urbei.
Intrat în istorie ca locul unde Ştefan Cel Mare a mutat graniţa Moldovei şi a ridicat cetatea Crăciuna, nume intrat în folclorul şi legendele locului, Odobeştiul se regăseşte în momentele capitale ale istoriei Ţării Moldovei.
Situat la confluenţa Vrancei arhaice cu cea mai întinsă Podgorie din România, oraşul Odobeşti este locul ideal pentru a descoperi formarea statelor medievale româneşti şi a observa cea mai veche îndeletnicire a românilor – viticultura.
Oraşul viilor domneşti, Odobeştiul este singura localitate din Ţările Române unde negustorii de vinuri din Kiev au ridicat o biserică, astăzi monument istoric în partea de nord a oraşului.
Localitate este ea însăşi o destinaţie privilegiată pentru un turism tematic. Toamna, culesul strugurilor, cu procedee şi unelte ancestrale, este ocazia să observăm pe viu felul în care tradiţiile au străbătut secolele ajungând până în zilele noastre.
Potgoria Odobesti este cea mai mare si una dintre cele mai renumite podgorii romanesti , avand o suprafata viticola de aproximativ 7000 ha. Primele mentiuni documentare despre Podgoria Odobesti dateaza din secolul al XVII-lea, iar intensificarea culturii vitei de vie si extinderea comertului cu vinurile regiunii pana dincolo de granitele tarii au contribuit la dezvoltarea Odobestiului.
Categories: vinuri odobesti